Снимка: БГНЕС

ГРАО отказа да провери подписите на 1248 души, които се подписаха под моята кандидатура за общински съветник. Това заяви адвокат Петър Славов в ефира на Нова Нюз. Има съдебна процедура, съдът ще реши регистрацията, обясни той.

Мотивът на ГРАО  е, че предоставената подписка не отговаря на изискванията им.

„Твърдя, че сме спазили изискванията на закона, а не разсъжденията на ГРАО или на друг орган, който тълкува закона превратно”, каза адвокат Славов и уточни, че са предали подписката на хартия и в електронен вид заедно с всички останали реквизити.

Още по темата

По думите му критиката на ОИК е, че личните данни на подкрепилите кандидатурата му не са били включени в допълнителна категоризация. „Лични данни се събират пропорционално за нуждата”, цитира той закона и запита защо е нужно профилиране на подписалите се в локализационни единици – блок, вход, етаж, адрес. „За да може утре някой чиновник по партийно поръчение да пусне поръчение кои кандидати, живеещи къде са подкрепили даден опозиционен кандидат… това е в противоречие на GDPR”, каза Славов.

Той запита защо точно по неговия казус от ОИК са обърнали своята практика – първо да регистрират подадените заявления за участие в изборите и след това подадат на ГРАО да провери подписите. „Първоначално 3 дни бавиха регистрацията на Инициативния комитет, защото на удостоверението от банката пише „справка”, а не „удостоверение”. Те ми изядоха 3 дни от времето за събиране на подписи. Сега протоколът от заседанието, където е гледано удостоверението, още го няма. Как мога да знам какви са мотивите”, запита Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase