Снимка: БГНЕС

"Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар. Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил.

Още по темата
Това са единствените избори, където всички са печеливши."

Това каза в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ. Той няма съмнения, че коалицията ще оцелее след местния вот.

Кампанията на местните избори има наистина голямо значение, тя е специфична за съответната местна общност, изтъкна Стефанов в предаването "Преди всички".

"Лидерите преговарят за едни неща, по един начин, на разплитайки нишките, стигайки до всеки град, до всяка община, стигат до живи хора, които да гласуват там. Всякакви партийни етикети от централите на партиите в София и други места изчезват."

Ако се подведем по някакъв генерален наратив, нещата няма да изглеждат никак добре. На местните хора трябва да се говори по местен начин, категоричен е политологът.

Стефанов предупреди, че сметките на партиите могат да излязат криви, ако се правят без избирателите, които имат финалната дума.

Двете основни кандидатури – на ПП-ДБ и на ГЕРБ, не предполагат остър партиен сблъсък с повишена температура, смята политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase