Снимка: БГНЕС
fallback

Все по-често представители на няколко поколения се събират в едно работно място. Това каза в ефира на предаването Нова Нюз журналистът Сияна Севова.

Според нея разломът между различните поколения е най-вече дигитален. „Едните хора са аналогови, а другите - дигитални. Всеки се опитва да бъде в крак с времето, а разминаванията идват от различните представи за заплата и начин на работа”, каза Савова. Според нея трябва да има баланс в комуникацията, а работодателите да си дадат сметка, че тепърва ще работят с по-възрастен персонал.

Според Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта ще се наблюдава преквалификация.

Oще по темата
Ще има стажанти пенсионери, които на 55-60 години ще учат нова професия, а това ще изисква навлизане в дигиталните умения.

„Един от новите феномени, който се наблюдава в света и навлиза в България, е „сребърно предприемачество”. Това е огромен ръст на хора на 55-60 години, които стартират нов бизнес. Влизат в стартъпи, започват нещо свое”, коментира Първанов.

Според него мениджмънта на компаниите трябва да се адаптира към новата ситуация - четири поколения на едно място. „Важно е да се търси баланс. Да намерим най-доброто от всяка възраст и да го приложим в бизнеса”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 7 месеца

Пфф не е забелязала, че много хора на 55 г. вече имат внуци и си ги гледат, за да дадат възможност на децата си да направят успешна кариера. Сигурно поне половината от пишещите тук са се родили, когато поне едната им баба или дядо са били под 50 г.

22

Пфф, има и

преди 7 месеца

непланирани бременности - спира й цикъла и тя си мисли, че това е началото на менопауза, по-късно разбира, че е бременна и решава да не маха детето. Много са и жените, планирано родили, когато са вече над 40 г. И не ми почвайте с мантрите за кариеристките, които късно се сещали да създадат дете. Животът е труден, много от младите жени сами се борят, за да оцелеят и раждат едва тогава, когато сами могат да отгледат детето. Защото на младите мъже им се живее и не им се занимава с деца и семейство

21

До Пфф (16)

преди 7 месеца

Много си наивна мa, како. Ти не знаеш ли колко много са мъжете в критическа възраст, които на 40+ години решават, че не са се наергенували? И хукват след 20-годишни използвачки, някои от които успяват да разведат "чичака", защото не са намерили друг начин да живеят в София на чужда издръжка. На някои от тях им се налага да родят дете на чичака, за да го "вържат". И ето ти го 55-годишен млад баща с 10-годишно дете.

fallback