Снимка: БГНЕС

Той акцентира, че България е станала монокултура – „65% от обработваемата територия на България е насадена със зърно. Няма друга страна в Европа. Зърното измества всички други култури в момента”.

България - страната на зърнените култури
Това каза Нова Нюз Георги Ангелов.

„Преживявяме доста турбулентен период на цените в земеделието. Миналата година бяха рекордно високи, тази година са доста ниски. Миналата година който продаде, беше добре. Сега помагаме на тези спекуланти, които не са си направили сметката и вместо да продадат, са затворили продукцията в складовете. Не помагаме на земеделските производители, които си произвеждат и продават както трябва, а помагаме на тези, които са загубили, защото не са се държали като земеделски производители, а като спекуланти”, каза икономистът от „Отворено общество”.

По думите на Никола Янков, икономист винаги, когато държавата се опитва да се намесва на пазара, се получава драма. „Това е мислене от 80-те години на миналия век – държавата ще казва кой ще внася, кой ще продава, на каква цена ще продава. Държавата не трябваше да се намесва по никакъв начин”, категоричен е той.

Ангелов каза, че се дават най-много субсидии на най-богатите, които и без субсидии се справят добре и направи паралел с енергийните помощи, които са получени от хора и фирми, които нямат нужда от тях, вместо от наистина нуждаещите се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase