Снимка БГНЕС, архив

Грабеж на стойност 60 лв. бил причината за побоя, след който е издъхнал 64-годишният овчар от Скутаре Живко. Задържан за убийството е тийнейджър на 17 г., който работел в същия селскостопански обект.

Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева. По нейните думи младежът поискал пари от възрастния мъж, той му дал всичко, но сумата не била достатъчна. Извършителят продължил да настоява и се стигнало до удари, пише "24 часа".

Тялото на Живко е открито на 13 септември. Първоначално полицаите смятали, че става въпрос за самоубийство. Аутопсията обаче показала вътрешни травми и разследването е било преквалифицирано за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Убийството е извършено 3 дни преди откриването на трупа. “Може да изглежда като елементарен случай - едно битово убийство, но в разследването бяха вкарани много усилия. Участваха служители на Главна дирекция “Национална полиция”, както и на Института по психология”, заяви шефът на МВР в Пловдив старши комисар Георги Чергов.

17-годишният няма криминално минало. Вчера Окръжният съд в Пловдив му е определил най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”. “След редукцията на наказанието, на която има право, понеже е непълнолетен, законът предвижда от 5 до 12 години затвор”, обясни прокурор Андреева.
 

Коментари Напиши коментар

18

Теди

преди 2 дни

УЖАСНО Е

17

Анонимен

преди 3 дни

Има една документална повест от Веселина Божилова, заглавието е "Cмъpт край рози" и е публикувана като отделна книга. Авторката е събрала материали по тежък криминален случай от времето на соца, за тийнейджър сериен убиец. От тази книга разбрах, че ако убиецът не е навършил 20 г., дори по времето на соца не е било възможно да му се даде смъртна присъда, такъв бил законът.

16

Анонимен

преди 3 дни

До Анонимен 8 -- Пак е нещо, ако му дадат 12 години. Нали преди време две пубертетки удушиха своя приятелка от завист, защото била по-красива от тях и имала по-хубави дрешки? Поне те така признаха. Тогава от медиите разбрахме, че на непълнолетен повече от 8 години ефективно зад решетките не можело да се дава, такъв бил законът. Онези двете удушвачки излежаха само 5 години и вече са на свобода росни-росни, дори по времето в пандиза са били ученички и не са пропуснали учебна година.