Снимка: Община Царево

Близо 60 първокласници в три паралелки посреща през тази година Средно училище "Никола Вапцаров" в Царево, обяви директорът на училището Даниела Фелонова.

След тежките наводнения в общината в началото на септември, физкултурният салон, котелното отделение и столовата на учебното заведение бяха наводнени, но само няколко дни след бедствието базата е приведена във вид.

Първият учебен ден в церевското училище започна с кратка тържествена програма и без букети с цветя, след като от ръководството призоваха вместо това родители и деца да дарят пари за пострадалите от наводнението от нощта на 5 септември, отнело четири човешки живота.  

"Само преди няколко дни ни сполетя бедствие. Природата ни напомни, че е вечна и непобедима, че пред нея ние трябва да се смирим. Училището е нашият дом, а образованието – наша отговорност. Сред доброволците, сред хората със „златни сърца“, които започнаха да помагат в бедствието, се откроиха възпитаници на нашето училище, което ни прави горди, защото те доказаха, че са научили най-ценния урок – човечността. Те доказаха, че обичат града си", каза Фелонова по време на тържественото откриване на новата учебна 2023/2024 година.

В рамките на училищната инициатива „Вместо цвете - дари надежда“ средства се събират и за малката Дениз и нейното семейство, което загуби дома си при наводненията. Момиченцето, което прекрачи училищния праг за първи път, бе на празника със своята майка.

Директорът Даниела Фелонова награди двама възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – момчета в 10 и 12 клас, които получиха плакет „Лъвско сърце“ за помощта, която са оказали като доброволци след проливните дъждове, нанесли щети за милиони в община Царево.

"За 13-а поредна година ще кажа тук, че училището не е просто място, на което оставяме децата си. Очакваният резултат зависи и от нас родителите. Ние сме половината от успеха на нашите деца. Ако искаме децата ни да бъдат добри, да бъдат отличните ученици, нека не забравяме, че имаме ангажимент към нашето бъдеще", каза в словото си кметът на община Царево инж. Георги Лапчев.

Към първокласниците той се обърна с думите: " Читанката ще бъде най-добрият ви приятел. Ваши приятели ще бъдат учителите. Те ще ви разкажат за чудесата на живота“.

Кметът Лапчев припомни, че този септември Царево се превърна в университетски град, след като филиалът на Тракийски университет – Стара Загора откри академичната година край морето. За откриването на новата учебна година в Царево пристигна и директорът на Регионалното управление по образованието – Бургас Петя Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase