Снимка: Pixabay/Alexas_Fotos

Видео, което показва как група деца дишат райски газ посред бял ден в центъра на Русе, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

На кадрите се виждат осем момичета, които се крият зад трафопост в центъра на града и дишат райски газ от балони.

Видеото е заснето на 10 септември и е разпространено от потребител в социалната мрежа Facebook.

Точно преди 5 дни депутатите приеха на второ четене промените в Закона за храните, свързани с употребата на "райски газ".

Употребата на диазотен оксид като добавка в храни се допуска в обекти за производство и преработка на храни и заведения за обществено хранене, когато диазотният оксид се използва като добавка в помещенията за приготвянето на храни, предвиждат приетите текстове.

Темата с райския газ излезе на преден план след разследване на "24 часа". В него първи алармирахме, че балони с райски газ се продават по дискотеки, нощни клубове и централните алеи на морските ни курорти. Дори нещо повече, родители сами ги набавяха за партита на децата си, за да мине купонът в целия му блясък. След публикацията ни от 23 м.г. юли последва лавинообразна реакция от държавните институции и експерти. Три дни по-късно държавата се зае да решава проблема, отлаган поне 8 години.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът Диана Ковачева, а тогавашният вицепремиер в кабинета "Петков" Корнелия Нинова разпореди масови проверки по заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase