Снимка: БГНЕС

Времето в Синеморец е спокойно днес, има ток и вода. Най-големите щети са на двата плажа. От два дни се организират различни доброволчески групи, които помагат в разчистването на плажовете. Това каза пред БНР Красимира Величкова, турист и участник в културния живот на Синеморец.

"В селото всичко е спокойно в момента", допълни тя.

Общността на Синеморец се обединява в усилията си за възстановяване след бедствието. Величкова отбеляза, че за около 20 часа, не е имало ток, но липса на вода и храна не е усетена. Тя сподели и подробности за трудностите, пред които са се изправили хората на място:

"Бяхме блокирани в Синеморец, защото мостът на река Велека беше прелял и първоначално изобщо не можеше да се излиза от селото. Впоследствие основният път Синеморец-Бургас беше затворен".

Според нея държавните реакции все още се изясняват: "Реакция на държавата не сме усетили в Синеморец. Информирахме се от медиите какво се случва и какво предстои".

Тя изрази и загриженост за общата ситуация по Черноморския бряг:

"Държавата е закъсняла с това да направи цялостна ревизия в строителствата по българското Черноморие. В Синеморец също имаме два тръби, които се изливат в морето и изобщо всичко, което виждаме, но не реагираме. В по-малките населени места има пълна феодализация, местните хора сякаш се страхуват и пазят интересите на онези, които работят за себе си, а не за обществения интерес".

Тя подчертава важността на разследването на причините за трагедията. "Много е важно да има разследване за причините, които водят до тази трагедия. Конкретно в Царево е важно да се изясни – защо един мост, който е ремонтиран миналата година, днес рухва. Това беше и основната причина, поради която хората бяха евакуирани", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase