Наши ученици донесоха 4 медала от Олимпиада по информатика. Те се пребориха с конкуренция от 350 участника от 89 държави.

"С тези 4 медала продължаваме положителната тенденция.

Още по темата
Последните 7 години се връщаме с поне толкова. Двата бронзови медала са в топ 100 от всички 350 участника. Преди нас бяха Китай, Япония и САЩ - обичайните заподозрени. Форматът е доста интересен и честен - в два дни се решават 3 задачи с компютър, като езикът е C++. В рамките на 5 часа състезателите се борят с тежките задачи и оценяването става от машина", каза ръководителят на отбора Илиян Йорданов от Института по математика и информатика в студиото на Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че нещата, които се изискват на състезанието, не се учат в училище. Самите задания имат практически условия, като на една от тях участниците е трябвало да направят програма за футболен стадион и да определят кои не.
На националния кръг на Олимпиадата се подбират 12 ученика - това са най-добрите, които определят разширения отбор. След това има поредица от контролни, от които се определят и най-добрите четирима, които определят националния отбор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase