Снимка: архив, БГНЕС

„От днес се оправя времето. Винаги е имало едно малко връщане назад и студено време, но валежите са положителни за бизнеса“, каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Антициклонът „Оленка“ и циклонът над Гърция ще създадат опасна синоптична обстановка, особено над южната ни съседка. Очаква се в следващите 48 часа валежите да направят по 300 литра на квадратен метър. На места в Северна Гърция има наводнения“, допълни той.

„През нощта е валяло и ще има вятър, но лятото не си е отишло. В Западна Европа се очакват типично летни температури. На Балканите е абсолютно топло. Маслините в Южна Испания загинаха заради горещото време“, посочи проф. Рачев.

В София „днес се затопля. От сряда до неделя максималните температури ще бъдат 24-25 градуса“, добави климатологът.

По Черноморието днес и утре се очакват краткотрайни дъждове, а на юг - временно интензивни валежи и гръмотевични бури, но в следващите дни ще има затопляне и слънчево време.

„В Слънчев бряг времето ще е хубаво. До 15-17 септември времето ще е идеално. В Златни пясъци температурата в петък, събота и неделя ще е 26 градуса. Малко по-хладно ще е сутринта, но в реда на нещата. Не се очертават нови валежи поне до 15 септември“, коментира проф. Георги Рачев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase