Снимка: БГНЕС

Седемнадесет партии и три коалиции са подали до момента документи в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите местни избори на 29 октомври, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Приемането на документите започна вчера и ще продължи до 13 септември.

"За сравнение  - в първия ден от регистрацията на партии коалиции в изборите през 2019 година са подали документи три партии и две коалиции. Можем да кажем, че вчера интересът беше доста по-голям", подчерта Матева.

Още по темата

"На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, след което на 14 септември ще изпратим информация на всички Общински избирателни комисии кои и колко партии и коалиции са регистрирани в Централната избирателна комисия, от който ден ще започне регистрацията на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, във всяка Общинска избирателна комисия", поясни Матева.

Вече са назначени 206 Общински избирателни комисии от всички 265, като срокът за назначаването им от ЦИК е до петък.

До 18 септември общинските администрации ще обявят предварителните избирателни списъци на публични места.

"И до 18 септември всеки гражданин на друга държава членка, който има регистриран адрес в Република България и има избирателни права, може да подаде заявление да бъде вписан в списъка за гласуване, стига, разбира се, този адрес -  постоянното пребиваване, да е преди 28 април 2023 година", обясни Матева, цитирана от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase