"Ех, този цирк!" - така е озаглавена изложбата, която ще ни пренесе назад във времето и ще ни разкаже историята на Софийския държавен цирк.

"Това винаги е било по-голямото престъпление от пожара, който е изпепелил сградата. Основната версия, която и до днес се чува от цирковите артисти, е че сградата е запалена умишлено, защото е пречела на "авторитета" на българките професионални съюзи.

Още по темата
Тъжното е, че след като теренът е разчистен нито се намира воля да бъде построена нова сграда, нито е реализиран докрай проектът за сградата на профсъюзите. Софийският държавен цирк беше институция", каза журналистът и куратор на изложбата Драгомир Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Според него това е чудовищно престъпление срещу цирковото изкуство в България. В годините той се е натъкнал на факти за уж демократичен конкурс за проекти за нова сграда на мястото на изгорялата такава.

Кураторът на изложбата е подготвил двуезично издание за почитателите на цирковото изкуство. Представя много неща от своята лична колекция и подарява на Музея за история на София макет на унищожената сграда на Софийския държавен цирк.

"Безкрайно съм благодарен на Музея за история на София, където ще бъде изложбата от 12 септември. В центъра на София е имало изключителна сграда, призната е за изобретение заради уникалния начин, по който е издигнат безподпорният ѝ купол. Сградата е могло да бъде разглобена и преместена. Тя е изградена на много специален принцип", каза още Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase