Снимка: БГНЕС
fallback

След притеснителните данни за наличие на ешерихия коли в морската вода днес започна нова проверка за чистотата на водата.

Тя е съвместна между здравното министерство и асоциация "Активни потребители".

Проверките започнаха от Попския плаж в Царево, а сега вече са в Приморско.

Oще по темата
Оказва се, че методите, по които се правят тези проверки, са различни. Учените от Софийския университет използват метода на пределните разреждания, казват, че е най-използваният в света. От РЗИ използват метод, който единственият валидиран от Службата по акредитация в България. Днес РЗИ и "Активни потребители" ще си разменят взетите проби. За деня трябва да бъдат извършени общо 20 проверки.

"Очакваме да има отново замърсяване, защото този плаж е много мръсен и едва ли може да се изчисти, ако спреш изливането на водата от пречиствателната станция за два дни. Но очаквам стойностите да са по-ниски, защото предишният път беше преди един месец, когато всичко беше пълно. Сега сезонът е към края си, хората са по-малко, съответно логично би било замърсяването да е по-малко", заяви д-р Сергей Иванов, микробиолог към Софийския университет, пред БНТ.

"Дори и последният път, когато преди няколко дни взехме пробите оттук, визуално не беше добре водата, но резултатите излязоха пак под 250. Под 250 е отлично качество", допълни д-р Павел Харизанов, РЗИ-Бургас.

Днешните взети проби на РЗИ трябва да бъдат готови в сряда, а на "Активни потребители" в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 месеца

Сега морето шуми весело и ме чака.

18

Анонимен

преди 8 месеца

Още днес. Хиляда задачи, доставки, километри и перипетии. Върхът беше, че пропуснах един завой в Бургас и минах край морската градина, централната алея, разбира се уредбата на макс с Fox on the run. Посред покрай морска гара, гарата и индустриалния квартал. Там е като в Совето. Тъмно и разкопано.

17

Анонимен

преди 8 месеца

Ама разбира се, проверете го декември. Така ще се нагласи стъкмистиката. Няма да излезе истината докато не измрат 50-100 човека на куп. Тогава ще настане една суматоха, едни обяснения как всичко си било нормално ама видиш ли изведнъж нещо се объркало. Ще има потни администратори обикалящи по телевизиите да говорят как редовно са проверявали качеството на водата и т.н.Абе гнусна българска работа. По-зле сте и от *** вече.

fallback