Снимка: БГНЕС

След притеснителните данни за наличие на ешерихия коли в морската вода днес започна нова проверка за чистотата на водата.

Тя е съвместна между здравното министерство и асоциация "Активни потребители".

Проверките започнаха от Попския плаж в Царево, а сега вече са в Приморско.

Още по темата
Оказва се, че методите, по които се правят тези проверки, са различни. Учените от Софийския университет използват метода на пределните разреждания, казват, че е най-използваният в света. От РЗИ използват метод, който единственият валидиран от Службата по акредитация в България. Днес РЗИ и "Активни потребители" ще си разменят взетите проби. За деня трябва да бъдат извършени общо 20 проверки.

"Очакваме да има отново замърсяване, защото този плаж е много мръсен и едва ли може да се изчисти, ако спреш изливането на водата от пречиствателната станция за два дни. Но очаквам стойностите да са по-ниски, защото предишният път беше преди един месец, когато всичко беше пълно. Сега сезонът е към края си, хората са по-малко, съответно логично би било замърсяването да е по-малко", заяви д-р Сергей Иванов, микробиолог към Софийския университет, пред БНТ.

"Дори и последният път, когато преди няколко дни взехме пробите оттук, визуално не беше добре водата, но резултатите излязоха пак под 250. Под 250 е отлично качество", допълни д-р Павел Харизанов, РЗИ-Бургас.

Днешните взети проби на РЗИ трябва да бъдат готови в сряда, а на "Активни потребители" в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase