Снимка: БГНЕС
fallback

"Всеки опит спортът да бъде политизиран не е правилен, той винаги е обречен на неуспех". Това заяви пред БНР министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

"Намесата на самата политика в спорта винаги води до изкривяване и до лобизъм, който в крайна сметка удря пряко върху спортистите и треньорите, върху качеството на самия спорт. Спортът се прави от хора, които са съмишленици, които имат еднакви интереси и идеи и те трябва да бъдат оставени да си развиват своите идеи и да развиват своите качества без такова вмешателство", изказа мнението си той.

Oще по темата
"Това, което искат от Международната федерация по шах от мен, е абсолютно в противоречие с българското законодателство. Аз нямам право да се включвам пряко в работата и дейността на независими организации, каквито са българските федерации. Това, което трябва да се направи, не само в шаха, е самата общност да се съберат, да седнат на една маса, да се разберат, да намерят решение и да се отпуши тази спънка. Аз съм готов да седна и да изслушам всеки, всичко, което е в моите правомощия да направя - за съжаление обаче се оказва, че те не са толкова големи. Оказа се, че законът е така направен, че министерството няма преки възможности да се намесва в работата. Когато има такива спорове, то не може да взима страна. Единственият, който може да взима страна и да определя кой е правият и кой не, е българският съд. В такива случаи обаче се започват едни дела, с години се влачат. Такава е ситуацията от години не само с шаха, но и с много други федерации".

Министрът се обърна към хората от спорта: "Недейте да влизате в междуличностни конфликти! Недейте да мерите егото си кой е по-голяма работа! Важно е да знаем, че никой не е по-голям от спорта. Трябва да се намери обединение и да се работи в името на това България да печели състезания, медали, да имаме развитие. Иначе ние спъваме работата и започваме да буксуваме на едно място и да вървим от дело в дело".  

Илиев подчерта, че и в случая с БФС министерството не може и няма да взима страна. "Това е дейност, в която не трябва да има скрито - покрито, всичко трябва да бъде показано", каза той.

"Ако искаме да бъдем здрава нация, трябва да се занимаваме със спорт", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Пропов

преди 8 месеца

Димитър Илиев е интелигентен млад спортист и мениджър. С баща му са направили повече за автомобилният спорт от всеки друг. Само че не са политици, схемаджии и лобисти. Затова човека казва истината и иска да спази закона. А не като дъртите мазни политици популисти - Аз ще проверя и ще разпоредя, аз ще оправя работата. И само прибират рушвети и правят софри. Щото федерациите не са подчинени на министерствто. Те са частни организации. Там влияне имат само междунар. федерации посредством лицензите.

15

Свидетел

преди 8 месеца

Всички сега вкупом се оправдавате, след като Световната шахматна ценрала ви отне лиценза още преди 10 години, заради кражби и далавери от странана ръководството на шахматната ни федерация у нас ! > https://disk.yandex.ru/d/DQPyJjix2H2A2w

14

Анонимен

преди 8 месеца

То и тези федерации са като партиите -борят се за "кокала" , а не за спорта ! Вижет как ГЕРБ и ПП се "разбраха" и направиха правителство, като ще "делят" печалбата! Но тези няма да се разберат и за това нивото на българският спорт е такова ,под всяко "ниво"!

fallback