Снимка: БГНЕС
fallback

ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация“ започна проверка на случая, при който "Ryanair" свали майка от борда на самолет и я раздели с 3-годишното ѝ дете и нейния съпруг.

Заради оувърбукинг (overbooking) на конкретния полет, е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето, а майката е пренасочена за полет чак на следващия ден. Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета и в конкретния случай е в размер на 400 евро, съобщи Нова.

Oще по темата
ГД ГВА се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорът е призовал превозвача при ситуации на оувърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства.

От ГВА са подчертали, че в тези ситуации, при подбора на пътниците водещ трябва да бъде човешкият подход пред административните процедури и правила.

От ГВА посочват, че при оувърбукинг въздушният превозвач първо трябва да попита всички пътници дали има желаещи доброволно да се откажат от своите резервации, като те получават компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 месеца

Дане би тази жена да е от някоя от екзотичните махали и да е свикнала винаги да е с привилегии, защото има деца?

15

Анонимен

преди 8 месеца

Читателите написаха доста коментари и под другия материал, качен тук днес във връзка с този случай и стана ясно, че много хора знаят какво трябва да се направи, за да не се окажат в положението на тази жена. Тя обаче не си е дала труда да направи тези неща, макар че си е купила билет още през май. Защо тогава претендира да получи привилегията непременно тя да лети с този полет и да бъде свален някой друг, който се е погрижил да изпълни всичко предвидено, за да си гарантира място в самолета?

14

От 12, 13

преди 8 месеца

Заради тази случка ми става неприятно всеки път, когато някоя се опитва да изнуди околните, спекулирайки с факта, че има дете. В случая със самолетната компания, санкция трябва да понесе онзи, който е продал повече билети, отколкото е броят на пътниците, които може да превози. Това, че някой пътник пътувал с родата си не може да се изтъква като привилегия. Всеки един от пътуващите може да има важни причини да не отлага полета си. Само ако някой изрично пожелае, може да отстъпи мястото си на друг

fallback