Снимка: Bulgaria ON AIR

От два месеца на строг воден режим е кюстендилското село Катрище. Режим с водата там беше въведен още на 25 юни и досега няма решение на проблема.

"От 25 юни сме на режим през 24 часа. Селото е разделено на 2 и през 24 часа се пуска вода в двете части на селото. А до тази ситуация се стига заради липсата на водоизточника, който захранва селото с вода. Проблемът е, че дори и на режим, хората във високите части нямат вода", каза кметът на село Катрище Васил Василев за "България сутрин".

По думите му има хора, които от месец изобщо нямат вода.

"Има две селски чешми, на които има вода, но едната намалява. Имаме и доставена водоноска, която е пълна с питейна вода, но това не решава проблема. Хората не искат водоноски, искат да си имат вода вкъщи. Проблемът е, че и тези хора, които трябва да имат, нямат вода. Преди месец обявих, че ще изляза в гладна стачка, ако не се реши проблемът", допълни Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че в сряда е имали среща със заместник-областния управител на област Кюстендил.

"На нея присъстваха служители от "Басейнова дирекция", от областта, от общината - всички органи, които са свързани и съпричастни с този проблем. Имам уверението, че се работи по решаването на проблема. Останах шокиран какви са законите за водата и колко тромави са процедурите, за да се създаде едно ново водохващане. Процедурата трае години, а нас това не ни устройва", поясни Васил Василев.

В селото по постоянен адрес живеят 90 човека, но през лятото достигат до 150.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase