Снимка: БГНЕС

В Бюджет 2023 г. са заложени 1,4 млн. лв. за ваучери за храна, а операторите на ваучери в страната са над 10. Операторът сключва договор с работодателя, предоставя ваучерите и сключва договори с търговци за приемането на ваучери.

Още по темата
Банките осигуряват приемането, тъй като електронният ваучер ще работи на ПОС терминалите. Операторите ще могат да се сертифицират да издават дигитални ваучери като покажат техническа способност и проследимост на транзакциите.

Това обясни директорът на Национална картова и платежна схема Стоилка Арсова пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако до момента работодателят дава ваучерите на хартия по списък на всеки един служител, всеки месец, сега ще му се даде една карта или дигитален инструмент, в който служителят ще си вижда постъпленията, както при една банкова карта. Трябва да се каже, че това не е банкова карта, не е платежен инструмент. Това е специално създаден за електронните ваучери продукт и е изключение от приложното поле на Закона за платежните услуги", уточни Арсова.

Очакванията ѝ са с електронизацията на ваучерите за храна да има ефект на осветляване на части от сивата икономика.

"Операторите имат договори на една цена с търговците, а при ПОС терминала работят условията между банката и търговеца, като така търговците ще трябва да имат два договора и да избират към коя схема да се включат", каза Арсова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase