Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 4000 декара общинска гора и 4 вилни постройки са изгорели при снощния пожар между бургаските села Изровище и Брястовец. Няма пострадали хора.

4 огнища тлеят в района на пожара, раздухвани от силния вятър. 14 пожарни коли от целия регион, Ямбол и Сливен са участвали в овладяването на огнената стихия, която е възникнала на две места. Началникът на бургаската пожарна Николай Николаев посочи, че по-големият пожар е между Изворище и Миролюбово, основно полски, но влиза и в горски масив около 3 000 декара.

„Другият е между Брястовец и Изворище, предимно в гора, но там имаше опасност за Изворище, огънят беше на метри от населеното място“, добави той пред БНР.

С помощта на водоноски от общината и множество доброволци към 01.00 огънят е локализиран, но заради вятъра и към момента в района не спират дейностите по гасенето.

„Общинска гора - широколистна и бор, която е залесявана преди 40 години, е изгоряла при пожара“, посочи кметът Димитър Николов.

„Огнищата са в трудно достъпната част на гората. Все повече си мислим, че това е умишлено - 6 или 7 пожара в един и същи район. Вчера е тръгнал от пътя, дали е небрежност или е умишлено запалено, не можем да кажем. Нямаме камери само в началото и края на населените места“, каза той.

От пожарната уточниха, че за единият инцидент има свидетелски показания, че огънят е възникнал от скъсан от вятъра електропровод.

Живеещите в Изворище, Брястовец и Миролюбово изкараха безсънна нощ.

Най-смелите се включват в доброволческите групи.

"Много беше напрегнато, ужас, не може да се опише! Поливах с маркучи. Гасихме до Миролюбово. Пожарникарите бяха до нас, видяха пушек към Брястовец и веднага тръгнаха натам. Гледахме как цяла нощ пожарните вървят нагоре надолу", каза Ибрям Ибрям, един от доброволците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase