Снимка: БГНЕС

Тази година честванията за празника на Несебър отбелязват 40 години от вписването на града в списъка на ЮНЕСКО със световни културни обекти от общочовешко значение, съобщават от пресцентъра на общината.

Празникът на Несебър се отбелязва на 15 август, когато православната църква чества Успение Богородично. Тази година несебърската икона на Божията майка ще бъде изнесена за поклонение извън стените на местния храм. В предпразничната вечер литийно шествие ще премине през улиците на Стария град, а на сутринта в деня на празника ще бъде отслужена литургия в църквата "Успение Богородично". В ритуала по издигане на националния флаг на България по повод честванията ще участват курсанти от военноморската база "Атия".

Рок формацията "Фондацията" и група Four ще изнесат концерт на крепостните стени, а Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще забавлява публиката в амфитеатъра.

За най-малките ще бъде организиран и детски празник с участието на артисти от цирк "Балкански" в Южен парк, а на площад "Жулиета Шишманова" ще има концерт на детска вокална група "Морски звездички".
В празничната нощ жителите и гостите на Несебър ще могат да видят и шоу с дронове в небето над Стария град. Върху крепостните стени на града ще има и 3D мапинг прожекция и светлинно шоу, разказващи истории за града. Тържеството ще завърши със заря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase