Снимка: Pixabay
fallback

Поредна криза в областната болница във Враца - непосредствената заплаха е тя да остане и без детско отделение от средата на месеца, когато лекарите в звеното излизат в отпуска. Те са пуснали и предизвестие за напускане през септември заради ниските заплати и натоварения график. В търсене на изход от критичната ситуация, здравният министър увери, че ще се намерят педиатри, които да работят в отделението, за да не се стигне до закриването му. Остава въпросът обаче каква ще бъде съдбата на държавната болница, потънала в тежка финансова и кадрова криза, на фона на вече строящата се нова частна болница със същите медицински дейности, предаде БНР.

Oще по темата

Историята на най-голямото лечебно заведение в областта помни какви ли не паралелни структури, функциониращи от ресурса му - имотен, финансов, но преди всичко кадрови и пациентски.

Един от най-драстичните случай е от преди пет, шест години. Тогава в града беше период на масови притести на медици, подкрепени от врачани, за забавени заплати и в защита на болницата. Няколко месеца по-късно прокуратурата осветли схема, според която, под покрива й е работела частна болница, която е ощетила държавната структура с 13 млн. лв. Обвинението стигна до ниво заместник - министър на здравеопазването, с чийто подпис е разрешено съществуването на частно лечебно заведение на територията на държавна болница. Миналата година прокуратурата сама прекрати разследването, защото не бяха открити данни за престъпление по схемата "болница в болницата" нито от директорите на здравното заведение, нито от длъжностните лица. Това не изненада никого, защото отдавна е ясно, че правилата в здравеопазването задават и схемите.

Какъв обаче е сега проблемът с отдавна боледуващата финансово и кадрово врачанска болница? От средата на август тя може да остане и без детско отделение, защото тримата педиатри, които доскоро вършеха работа за шестима, колкото са необходими, за да съществува звеното, подадоха предизвестия за напускане. Мотивите им са ниското заплащане и натовареният график. Междувременно стана ясно, че някои от тях ще започнат работа в детското отделение на частна болница в Плевен, която вече строи на собствен терен лечебно заведение във Враца. То се намира в съседство с държавната болница. Според инвестиционното намерение, което откриваме в интернет, новата частна болница ще бъде със 198 легла, от които 20 педиатрични. Дейността й ще покрива изцяло работата на държавната болница, което според мнозина ще я обезкърви и срине напълно. Възниква недоумението, какво в случая прави държавата, която с едната ръка крепи от разпад гръбнака на здравеопазването - областните болници, а с другата подписва разрешения да имат двойници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Минуващ

преди 7 месеца

Именно - няма значение дали е частна или държавна болницата като няма качествени лекари. Представете си каква заплата трябва да дава болница във Враца за да привлече софийски специалист. Затова никога няма да има читава болница, камо ли държавна - с трици не се ловат маймуни. Така че най-добре оставете частника да се мъчи с кадрите и да се бори с НЗОК поне да има къде един шев да ви направят.

28

Румяна Димитрова

преди 8 месеца

Каквото и да се строи в наша Враца е все тая! И не ми е ясно къде точно,ще се построи тази болница?!Във Враца има частна болница-Нов медицински център. Врачани я знаем,като болницата на д-р Антонио Георгиев и там обслужването е малко по-наниво.Но като цяло нямаме кадърни лекари в нашият град. Пациентът и да е с направление,ако недаде някой лев,то няма да му се обърне почти никакво внимание.Свестните лекари във Враца се броят на пръстите на едната ръка.

27

Анонимен

преди 8 месеца

Частна, като е частна защо *** от касата??? Я да ви видим частните болници без касата колко ще издържите??? Колкото частните ви кабинети,бързате да лапнете от касата каквоо можете.Имате хабер от частни лекари за вас е пари само.....

fallback