Снимка: Pixabay

Поредна криза в областната болница във Враца - непосредствената заплаха е тя да остане и без детско отделение от средата на месеца, когато лекарите в звеното излизат в отпуска. Те са пуснали и предизвестие за напускане през септември заради ниските заплати и натоварения график. В търсене на изход от критичната ситуация, здравният министър увери, че ще се намерят педиатри, които да работят в отделението, за да не се стигне до закриването му. Остава въпросът обаче каква ще бъде съдбата на държавната болница, потънала в тежка финансова и кадрова криза, на фона на вече строящата се нова частна болница със същите медицински дейности, предаде БНР.

Още по темата

Историята на най-голямото лечебно заведение в областта помни какви ли не паралелни структури, функциониращи от ресурса му - имотен, финансов, но преди всичко кадрови и пациентски.

Един от най-драстичните случай е от преди пет, шест години. Тогава в града беше период на масови притести на медици, подкрепени от врачани, за забавени заплати и в защита на болницата. Няколко месеца по-късно прокуратурата осветли схема, според която, под покрива й е работела частна болница, която е ощетила държавната структура с 13 млн. лв. Обвинението стигна до ниво заместник - министър на здравеопазването, с чийто подпис е разрешено съществуването на частно лечебно заведение на територията на държавна болница. Миналата година прокуратурата сама прекрати разследването, защото не бяха открити данни за престъпление по схемата "болница в болницата" нито от директорите на здравното заведение, нито от длъжностните лица. Това не изненада никого, защото отдавна е ясно, че правилата в здравеопазването задават и схемите.

Какъв обаче е сега проблемът с отдавна боледуващата финансово и кадрово врачанска болница? От средата на август тя може да остане и без детско отделение, защото тримата педиатри, които доскоро вършеха работа за шестима, колкото са необходими, за да съществува звеното, подадоха предизвестия за напускане. Мотивите им са ниското заплащане и натовареният график. Междувременно стана ясно, че някои от тях ще започнат работа в детското отделение на частна болница в Плевен, която вече строи на собствен терен лечебно заведение във Враца. То се намира в съседство с държавната болница. Според инвестиционното намерение, което откриваме в интернет, новата частна болница ще бъде със 198 легла, от които 20 педиатрични. Дейността й ще покрива изцяло работата на държавната болница, което според мнозина ще я обезкърви и срине напълно. Възниква недоумението, какво в случая прави държавата, която с едната ръка крепи от разпад гръбнака на здравеопазването - областните болници, а с другата подписва разрешения да имат двойници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase