Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо 60% от общините в България се управляват от политически мнозинства, за които не е ясно как са формирани. Това се посочва в изследване на политолога проф. Милена Стефанова.

"Направих проучване на резултатите от избори от 2003 до 2019 г. включително. Видях в колко от общините има мнозинства, които са формирани на основа на самите изборни резултати. Това означава една регистрирана листа да е спечелила повече от половината от местата в общинския съвет. Тези общини са около 40% в България на изборите през 2019 г.", заяви проф. Стефанова в ефира на "България сутрин".

Забелязва се тенденция на увеличаване на този брой общини от 2003 към 2019 г. Очакванията за местните избори тази есен обаче са, че техният брой ще намалее, стана ясно от думите ѝ.

"Защото няма такива силни играчи. Ако в началото БСП и ДПС си деляха основно броя на общините с такъв тип мнозинства, на последните избори това вече са ГЕРБ и ДПС", обърна внимание политологът.

"Тези 60%, които нямат излъчени такива мнозинства, вземането на решения в общинските съвети там трябва да се случи отново с някакво мнозинство, само че гражданите не знаем какво е то, защото няма предварително подписани коалиционни споразумения за управление. За гражданите е трудно да се ориентират на какво се крепят решенията", каза още проф. Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е добра практика по-рано да бъдат известни имената на кандидатите за заемане на публични постове, за да могат хората да ги опознаят и да имат време да ги сравнят.

"Винаги е хубаво да познаваме своите представители във властта. В малките общини това се случва по-лесно. Хубаво е хората да се интересуват от личните качества, знания, възможности и опит в управление на публичния сектор на кандидатите. Не е достатъчно да си успешен в професията, която си избрал. Трябва да имаш знанията, разбирането за особеностите на управлението в публичния сектор, което е много различно от управлението в частната сфера", подчерта проф. Стефанова.

Тя добави, че един кмет трябва да бъде лидер и да бъде разпознаваме. Но според нея "много трудно се раждат такива самородни таланти" и трябва да имаме малка доза примирение с това, че няма да имаме идеалните кандидати.

"Но партиите трябва да правят повече за подготовката на своите кандидати за кметове. Избиралите ще гледат кой има по-голям управленски опит", смята политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase