Снимка: МВР

Наблюдава се рязко повишаване на дисциплинираността сред чешките туристи и ограничаване на участието им в рискови ситуации. Това мнение са изразили директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков и старши комисар Калоян Калоянов - директор на полицията в Бургас на среща с президента на президиума на полицията на Чехия ген. Мартин Вондрашек. Той бе на двудневно работно посещение у нас по покана на главния секретар на МВР Петър Тодоров, съобщава пресцентъра на МВР.

В рамките на срещата бяха коментирани и възможности за разширяване на сътрудничеството за ефективно противодействие на нелегалната миграция, икономически престъпления, измами.

Целта на ген. Вондрашек бе чрез директни контакти и разговори с командированите чешки полицаи в Приморско и Несебър да се увери още веднъж в положителния резултат от осъществяваната двустранна полицейска дейност в активния сезон по курортите, в които преимуществено са отседнали чешки туристи.

Командированите чешки полицаи споделиха наблюденията си върху най-честите проблемни ситуации, които в последните години са сведени до минимум, благодарение на активната превантивна работа с туристите още от момента на настаняването им по Южното Черноморие.

През 2014 година бе подписан Протокол между министерствата на вътрешните работи на двете страни за осъществяване на съвместни патрули за опазване на обществения ред и сигурност в българските курорти по време на активния туристически сезон.

Чешките полицаи патрулират с националните си униформи и работят приоритетно с граждани на своята държава, но съвместно с български колеги, и в съответствие с националното ни законодателство.

Тази година у нас са изпратени четирима чешки полицаи, които от 1 юли работят в Несебър и Приморско. Те ще останат у нас до края на август.

Очакванията през този летен сезон са за около 21 хил. чешки туристи.

България и Чехия имат опит по линия на съвместната патрулно-постова дейност не само на наша територия, но и на чешка. По инициатива на властите в Прага през февруари 2019 г. бяха командировани 6 български полицейски служители на територията на областите Пилзен и Пардубице за период от три месеца (от м. май до м. юли 2019 г.). Възложените им задачи бяха свързани с недопускане на нарушения на обществения ред в местата за настаняване на чужди граждани, с фокус върху българските, които в основната си част са работещи в индустриалните райони на двете области.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase