Снимка: БГНЕС

„Първо бих искал да кажа, че България, като странна членка на ЕС, има разработена политика по мотивиране производството на традиционни продукти.

Още по темата
При защитените географски указания суровината може да не е с произход държавата членка, тоест България. Докато при защитените наименувания за произход, което ние имаме в момента за българското кисело мляко и за българското бяло саламурено сирене, суровината е само с български произход”. Това уточни пред Нова Илиян Костов, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига” в МЗХ.

Реално цените не би трябвало да се вдигнат, след като сиренето и киселото ни мляко вече се водят защитени продукти.

По думите му има няколко ползи от тази промяна.

„Първо, че получаваме пълна правна закрила на защитеното наименование за произход. И, че то трябва да се прави на територията на България. Тези защитени наименувания ще бъдат включени вече в търговските споразумения на Европейския съюз с трети държави. По отношение на консуматорите, ползата е, че те ще получат един стандартизиран продукт с еднакво качество. По отношение на производителите е ясно, че това ще потенцира не само развитието на бизнеса, но и развитието на туризма в България”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase