Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осемчленно семейство остана без дом, след като пожар унищожи къщата им в село Зограф, община Генерал Тошево.

В момента те са подслонени от свой съсед, където в две стаи вече живеят общо 11 човека, сред които и две малки деца – бебе на 6 месеца и двегодишно момченце, предаде БНР.

Семейството се надява с помощта на добри хора да успеят да възстановят дома си, но наред със строителните материали те имат нужда и от дрехи, обувки и храна най-вече за бебето и малкото дете. Пожарът вероятно е започнал от неизправна електрическа инсталация.

Глава на голямата фамилия е Ерол Али Демир. Той е първият, който забелязва пламъците в дома си. Споделя, че дори не е знаел кой точно е вътре в къщата и се втурва, без да мисли да търси своите близки и да ги спасява от пожара. 

Ерол разказва, че веднага започват да звънят на телефон 112. Първоначално никой не вдига, след десет минути се свързват, задават задължителните въпроси, но помощ продължава да не идва. Междувременно около къщата се събират техни съселяни, които също звънят на спешния телефон. След около 55 минути пожарният автомобил от
Генерал Тошево най-после е на мястото на инцидента. Оказва се, по думите на очевидците, че пожарникарите са реагирали изключително бързо, но са получили късно сигнала от 112.

Пламъците са унищожили всичко – документите им, дрехи, обувки, мебели, техника, но огънят все още не е изпепелил надеждата им, че могат отново да вдигнат стените, да сложат покрив и постепенно да се върнат към предишния си начин на живот.

Семейството се опитва да намери временно квартира, в която да живее, но всеки, който чуе, че става въпрос за осем човека, отказва. Наемът им е готов да плаща работодателят на Ерол Али Демир Виктор Русев. В момента те живеят при свои съседи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase