Близо денонощие в Пазарджишко се борят с огнената стихия. Пожарът пламва в късните часове на 26 юли, като за минути се разраства и придобива застрашителни размери.

Дългогодишният ловджия Валери Секалов е убеден, че огънят е запален умишлено.

"Снощи беше запалено на три места. Това не е от гръмотевици. Миналата година го палиха, изгоря цялата могила, лозя - всичко изгоряха, сега пак.  Всяка година го палят", коментира Секалов.

Кметът на село Карабунар разбира съмненията на хората, защото преди 3 години в близост до мястото са изгорели повече от 2 дка иглолистна гора.

"Това е така, защото имаше серия от умишлени палежи. Сега за този не мога да потвърдя, че е така", каза кметът Иван Каменарски.

Изгорели са повече от 3 500 дка, като благодарение на бързата реакция на огнеборците са спасени лозови масиви в региона. Обстановката се усложнява от силния вятър, който в определени моменти надвишава 12 метра в секунда и от изключително сухото време.

На този етап умишлено в гасеното на пожара на са включени доброволци.

"Имаше и доброволци, които искаха да се включат, но аз съм ги възпирал, защото точно поради силния вятър и пушека смятам, че е опасно за неподготвени хора да участват в гасенето на пожара и вместо да помогнат може да стане още по-голяма трагедия. Затова оставихме на професионалистите да се справят с проблема", обясни Каменарски.

С огъня продължават да се борят пожарникари от Пазарджик, Септември и Белово.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase