Снимка: БГНЕС

Опасно горещо време се очаква в 7 области на България днес. На множество места ще има и силни гръмотевични бури, примесени с екстремните температури, предупреждават синоптиците.

За Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив е обявен червен код.

Според последните данни на Националния институт по метеорология и хидрология, обявеният червен код означава, че в над 50 общини се очаква температурите днес да надхвърлят 40 градуса. Най-хладно ще бъде в Западна България, но и там стойностите ще са над 35 градуса.

Оранжев код ще е в сила за 15 области - Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В Софийска област, Перник, Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код.

В Северозападна България дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 33° и 38°, а в източната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°, в София - около 36°.

Късно следобед в сряда и през нощта в четвъртък се очаква над страната да премине студен атмосферен фронт, който бързо ще понижи температурите. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони валежите ще са интензивни, като се очакват и градушки.

През вчерашния ден само 6 десети не достигнаха, за да може в Русе на 25 юли да бъде подобрен 36-годишен рекорд. 43 градуса бяха измерени в крайдунавския град около 18 часа.

Заради високите температури в няколко области - Русе, Шумен, Разград и Търговище, забраниха движението на тежките камиони в часовете от 13 до 21. При температура на въздуха от 40 градуса асфалтът се нагрява над 50 градуса показват измерванията. Именно за да не се стигне до деформация на асфалта, тежкотоварният трафик беше спрян.

Утре започва захлаждане, ще бъде ветровито с по-хладен въздух. Чувствително ще се понижат температурите. В петък и събота ще бъде предимно слънчево с повишение на дневните температури. В неделя следобед ще превалява в Северозападна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase