Снимка: Bulgaria ON AIR

Четири села в община Свищов са в безсрочно бедствено положение. В големите жеги около 3000 души са оставени без вода.

"Ситуацията в община Свищов е критична в четирите населени места, трудно се справяме. Селата са Овча могила, Червена, Горна Студена и Александрово. Най-критична е ситуацията в Овча могила и Горна Студена. Очакваме следобед да пристигнат 80 000 литра от държавния резерв, които да бъдат дадени на населението", каза кметът на Свищов Генчо Генчев в ефира на "България сутрин".

По негови думи от 2020 г. общината е направила сериозен анализ на водоносната система и е инвестирала в изготвянето на проекти на територията на всички населени места за финансиране от различни фондове и структури на министерствата.

"Проблемът е с довеждаща инфраструктура от източниците и водоизточниците до населените места. Вода имаме, но не можем да я доставим до къщите и живущите в населени места", коментира Генчев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че липсва финансиране за водоносната система в населените места, които бедстват. "Около 3 милиона лева са необходими за четирите населени места", посочи кметът, като даде пример, че в село Българско Сливово напорният водопровод е сменен, а водата стига до всички къщи и високите части на селото.

"Проектът за Овча могила от една година стои от няколко години на трупчета. Наслушахме се на приказки да мине време, да дойде новото правителство, уви нещата не се случват и ескалират. Овча Могила е 10 дни без вода, село Горна Студена 7 дни е без вода и са готови на стачни действия", заяви Генчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase