Снимка: БГНЕС

За причинено замърсяване на водите на река Марица ще бъде санкциониран заводът за азотни торове "Неохим" в Димитровград, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

При проверки по сигнал на 7-и и 8 юли от представители на РИОСВ – Хасково, Регионална лаборатория – Хасково и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е установено голямо количество умряла риба от видовете "маришка мряна", "маришки морунаж", "вардарски скобар", "уклей", "бабушка" и единични бройки шаран, бяла риба, распер, горчивка, червеноперка и кефал.

Видовете "маришка мряна" и "распер" са предмет на опазване в защитена зона "Река Марица".

Анализът на всички факти и обстоятелства показва, че заводът за азотни торове е допуснал изпускане по отвеждащ колектор на отпадъчни води, които са с наднормено съдържание на азот, азот нитратен и азот нитритен, което е довело до нанасяне на щети върху рибата и водите на река Марица, поясниха от РИОСВ.

При посещението на завода се потвърждава, че в периода от края на юни до момента на проверката производствените и спомагателните цехове са възобновили работа след приключил годишен планов ремонт.

В участъка на река Марица от заустването на отвеждащия колектор до бента при село Брод няма други производствени обекти, изпускащи отпадъчни води. При нормална работа на "Неохим" АД, когато заустваните производствени отпадъчни води отговарят на определените норми в комплексното разрешително на дружеството, качеството на водите на реката обичайно отговаря на стойностите за доброто ѝ състояние, допълват от екоинспекцията.

При съвместната проверка инспекторите взеха проби от пет пункта по течението на реката и две проби от северен и отвеждащ колектор на торовия завод. Предишното масово измиране на риба в региона бе установено няколко дни по-рано по поречието на река Банска, но тогава при разследването не бяха открити промишлени замърсители.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase