Снимка: БГНЕС

Очакванията на хотелиерите в началото на годината са били, че заетостта ще се доближи до нивата от 2019 г. Но май и юни са били сравнително слаби и заради информацията за евентуално замърсяване на Черно море. В момента хотелите по Черноморието са пълни. Притеснително е обаче каква е заетостта в крилата на сезона. Това каза пред БНТ хотелиерът Венцислав Танчев.

"Сезонът се скъси неимоверно много в последните години и се съсредоточи в рамките на два-три месеца", каза той.

Според туроператора Нина Чамова сезонът е започнал трудно през май, но донякъде очакванията са се оправдали.

Традиционно у нас има най-много германски и английски туристи. В последните години се увеличиха полските и чешките туристи. Най-много, разбира се са българите и румънците, но те са с по-къс сезон от западните туристи.

Според Танчев у нас има проблем с кадрите, което е проблем и за всички европейски страни. За да има повече чуждестранни работници, той призова да се направи гъвкава система за издаване на работни визи, по-ниски такси и по-малко администриране на процеса, както и да се инвестира в образованието у нас.

Според него българите не могат да бъдат задържани, защото за тях да работят в България не е привлекателно. Българите дават много повече от себе си, ако работят в чужбина, каза Танчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase