Снимка: БГНЕС

След като жителите на Разград алармираха за системно обгазяване на града, днес излизат на протест. По думите на хората - почти всяка вечер се носи ужасна парлива миризма.

Не за пръв път се повдига темата за качеството на въздуха в града, а недоволството в Разград  нараства.

„Проблемът датира от около 10 години. Всяко лято – през юли и август, особено във вечерните часове, има проблем. Ние не можем да спим, защото през нощта се появява остра и задушлива миризма на гнило“, обяснява представителят на местния парламент Калоян Монев.

Община Разград е купила три станции, като и на трите показанията за сероводород са притеснителни, твърдят още хората. Калоян Монев показа графика с показанията от вчера, на която ясно се виждат завишените показатели през нощта. „Превишенията през нощта са десеторни“, пояснява той.

Хората настояват да се разбере откъде идват миризмите.

 „Поне веднъж на три дни се получава това замърсяване на въздуха. Ние сме тук, родителите ни са тук, децата ни са тук. Всички искаме да дишаме чист въздух“, казва една от протестиращите пред bTV.

„Реално тези стойности, които показват, не са верни. Регионалната лаборатория ситуира станцията за измерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли. Към момента няма нито едно превишение на нивата на всички замърсители, включително на сероводород“, категоричен е инж. Христо Милков от „Контрол на околната среда“ в РИОСВ-Русе.

„Ние предвиждаме проверки в Разград и ако наистина има проблем, такова, каквото е написано, въпреки че според мен това е тенденциозно написан сигнал, ще се извършат съответните проверки и ще се предприемат съответните действия“, категоричен е още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase