Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Метеорит освети и стресна цяла България в късните часове на 11 юли.

"Каменни късове или остатъци от комети се движат в междупланетното пространство и понякога се случва те да навлязат в земната орбита. Заради силното триене в атмосферата те започват да горят. Ние виждаме огнената диря и ако са по-големи, например с размер на футболна топка, се разпадат и тогава чуваме взрива. Това не са тела, които биха застрашили жизнения цикъл на нашата планета. Метеорити с големината на футболна топка падат между 25 и 30 хил. на година, а тези, които са по-големи, например колкото пералня, падат между 6 и 12. Това изобщо не е необичайно", каза директорът на обсерваторията в Рожен доц. Никола Петров за "България сутрин".

Той припомни за подобен случай преди няколко години и обясни каква точно е разликата между метеорит и метеор.

"В Челябинск преди няколко години имаше случай на по-голям метеорит, който беше причинил и счупвания на стъкла. Скоростта на движение на навлизане в земната атмосфера е от 20 до 50 километра в секунда. Ако от тялото не са достигнали частици до земната повърхност и напълно изгори в атмосферата, значи това е било метеор, а ако все пак са достигнали, тогава вече е метеорит", обясни доц. Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Няма за какво да се притесняват хората. Другия месец ни очаква Персеидният метеорен поток, който ще се случи между 11 и 13 август. Тези "падащи звезди" са с размерите на оризово зърно. Това няма да предизвика някакъв съществен катаклизъм", успокои доц. Петров.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Оня с коня

преди 10 месеца

Чудя се да измисля някоя глупост за коментар,но вече всички ги казаха,от Путин до нападение на извънземни, гръмнал бойлер...

33

123

преди 10 месеца

РУСИЯ ПОЧВА ДА НИ БОМБАРДИРА И НАС И РУМЪНИЯ.........

32

Да, вярно за

преди 10 месеца

планетата се бях притеснил. За кого са тия приказки, сериозно? И това на фона на случващите се безобразия в страната и ЕС? Не гръм, а метеорит да ги удари всичките корупционери!

fallback