Снимка: БГНЕС

"Бюджетът до голяма степен отразява реалното състояние на фиска. Очакваме максимално бързо да бъде приет, за бъдат гарантирани социалните плащания. Държавата е длъжна да предвиди в бюджета тази част от разходите, така че да гарантира всички плащания.

Още по темата
Липсват политиките в бюджета - които да подкрепят бизнеса; мерки за подкрепа на пазара на труда; индексация на социалните плащания; ", коментира бившият социален министър и настоящ председател на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова за Bulgaria ON AIR.

Tя апелира за по-сериозно концентриране над бюджета за следващата година и прогнозите за следващите 3 години.

"Имаме очаквания да видим по-дълга перспектива от този кабинет и яснота какви са отделните политики. Липсва ни по-сериозна перспектива какво ни предстои. В бюджета за 2023 г. няма голяма разлика от това, което беше предишните години. Като икономически и социален съвет приехме становище, свързано с препоръки какво да се направи по отношение на енергийна, водна и транспортна бедност. С всички кризи доходите на хората драстично намаляха. Важно е в бюджета за следващата година да видим добра политика по доходите", обясни Русинова в "България сутрин".

"Не трябва да подценяваме европейските средства. Концентрираме се единствено върху Плана за възстановяване и забравихме останалите милиарди в отделните програми и сектори. Бавим се с някои от инвестициите, които може да се направят. Бизнесът в последните години се задъхва от това да догонва цените, хората се чувстват подценени как се гарантира увеличението на заплатите", каза още Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase