Снимка: БГНЕС

Много трудно бихме могли да изискваме гранична полиция на магистралата. Ние търсим начини да уплътним ситуацията на самата граница, а какво остава за магистралата.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

“Гранична полиция нямаме възможност да използваме по магистралата при този натиск, които имаме на границата”, добави Стоянов.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира, че е съгласен, че няма как да извадят хора от Гранична полиция.

По отношение на опити за навлизане на мигранти в страната, вътрешният министър съобщи: “За предното денонощие има 600 опита за нелегално преминаване на границата”, обяви той и уточни, че групите са все по-големи.

Стоянов посочи, че от действията, които са предприели вече има резултат. “Предстои да уплътним още повече границата”, уточни вътрешният министър. Той посочи, че в момента има около 600 опита, а преди предприетите действия са били около 1000. “В рамките на една седмица има намаление от 29% на случаите и 37% в броя на лицата направили опит да минат границата”, отбеляза Стоянов. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase