Снимка: Bulgaria ON AIR

Новият телескоп в националната обсерватория "Рожен" е направен по една изцяло нова технология, която ще ни помага за изследване на нови обекти и проследяване на процеси, които нямаше как да проследим досега. Въпреки че е по-малък от другите телескопи, които имаме, той е съизмерим с тях. Той е опеределян за най-добрия в Югоизточна Европа.

Това каза астрофотографът и един от операторите на новия телескоп Милен Минев за "България сутрин".

Друго основно предимство на новия телескоп е, че всичките процеси са роботизирани. Това значи, че няма нужда астрономите да наблюдават телескопа през цялата нощ.

"Създаването отне близо половин година, очаква се да получим резултатите от първите изследвания след един-два месеца. Благодарение на този телескоп ще можем да реагираме на космическите събития много по-бързо. Разбира се, ще споделим и някоя красива картинка на галактиката", каза Милен Минев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че България е на много сериозно място в астрономията, като напомни, че едно от най-престижните научни списания "Nature" има публикации, посветени именно на обсерваторията "Рожен".

"Разбира се, винаги има място за подобрения. Заплащането в сферата не е особено добре и повечето професионалисти получават минимална заплата. Въпреки че има развитите от страна на отделените пари от държавата, повишаването на заплатите може да привлече и нови кадри", допълни Милен Минев.

Той сподели, че вече се изготвя план и за следващата нова технология - радиотелескоп. Той ще бъде единственият по рода си в Източна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase