Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Тази година България спечели 40 медала за червено, бяло, розе и пенливо вино както и най-високото отличие Revelation (вино-откритие) на „Световното по вино“ в Брюксел. Всяка година България има над 42% успеваемост на конкурса, а тази година страната достигна рекордните 46%, което ни нарежда много над средностатистическата успеваемост. Това коментира Меглена Михова, основател на Пробежекс, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Този конкурс е роден в Брюксел преди 30 години, а с годините започна да пътува из различни страни като неговия облик е доста престижен, тъй като той е единственият конкурс в света, който прави контрол на мострите спрямо това, което се продава във веригата. По този начин се осигурява и по-високо качество. България имаше честта да е страна домакин на „Световното по вино“ през 2016 година.

Тази година на конкурса взеха участие производители от почти всички производствени райони на България. Отличието вино-откритие, което тази година бе спечелено от българско вино е награда, която се определя от получения брой точки. Журито се състой от на 300 души от целия свят, които са разделени на по-малки на малки комисии, допълни Михова.

Отличените български вина в конкурса са в ценови диапазон от 5 до 50 лв., но с най-голям дял са тези между 5 и 10 лева. Въпреки че сме изградили доста романтично понятие за качественото вино, на белгийския пазар например най-продаваните вина са под 6-7 евро. Важно е България да има отличени вина в този ценови диапазон, за могат те да се изнасят и да бъдат продаваеми.

Качествени вина има много, но това, което е особено важно при селекцията на вина за износ, е доброто партньорство и дългосрочно виждане на усилията, които са необходими за маркетинг на българските вина на международния пазар.

"За нас бизнес партньорството е номер едно критерий, защото хубави вина се правят навсякъде, но партньорството и визията за дългосрочните инвестиции, които трябва да се направят от страна на производителя и вносителя, са изключително важни.“

Интересът към естествени, нефилтрирани вина е доста голям в момента. Бели вина, които са с по-изчистен аромат, както и био вината, които вече не са само мода, също са голяма част от пазара. България все е още е неконкурентноспособна по отношение на цените.

„Световното по вино“ има и бранш за бира. На българския пазар това е напитка, която е сред водещите по консумация и има потенциал за износ, посочи Михова.

Целият разговор и кое вино спечели приза - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 месеца

На Запад може да се пробие само със техните сортове. Местните сортове са за вътрешна консумация. Освен това трябва да се спазват правилата на играта !

10

Анонимен

преди 10 месеца

Много корупция и прростотия цари в сектора. Няма достатъчно уважение към технолозите по лозарство и почти цялата печалба и овации се прибират от технолозите винарство, Даже винарите нарочно не толерират висшистите. в лозарството за да не ги конкурират. Трябва да има баланс но няма. Хубаво вино става от хубаво грозде. Лозарството е ключа към винарството !

9

Анонимен

преди 10 месеца

Много корупция и прростотия цари в сектора. Няма достатъчно уважение към технолозите по лозарство и пичти цялата печалба и овации се прибират от технолозите винарство, Даже винарите нарочно не толерират висшистите. в лозарството за да не ги конкурират. Трябва да има баланс но няма. Хубаво вино става от хубаво грозде. Лозарството е ключа към винарството !

fallback