Снимка: БГНЕС
fallback

5,135 лв. за кубик ще плащат за вода в Шумен, утвърдените цени влизат в сила от 1 юли тази година.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което одобри бизнес плана и утвърди цените на ВиК услугите на „Водоснабдяване и Канализация - Шумен“ (ВиК) ООД за новия регулаторен период 2022-2026 г.

С приетото решение комплексната цена на услугите на ВиК оператора (снабдяване с вода, отвеждане и пречистване) се променя от 3,426 лв./м3 с ДДС - на 5,135 лв./м3 с ДДС за 2023 г. След корекция на предложената от дружеството цена от 5,252 лв./м3 Комисията я намали с 0,117 лв., като отчете реално извършените инвестиции и изпълнението на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г. Утвърдената цена е по-ниска от нивото на социална поносимост за областта - 5,411 лв./м³, съобщават от Комисията.

В мотивите пише, че повишението на цената е заради „необходимостта дружеството да изпълни планираните инвестиции през следващите четири години, с което да постигне по-високо качество на ВиК услугите. Основен фактор за ценовия ръст са рязко нарасналите през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги и увеличените цени за доставка на електроенергия от свободен пазар“.

С приходите от предоставяните услуги „Водоснабдяване и Канализация – Шумен“ ООД ще изпълнява инвестиционна програма за 15,196 млн. лв., от които 12,855  млн. лв. са насочени пряко в публични ВиК системи и съоръжения. ВиК операторът е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, по която се предвижда да бъдат реконструирани ВиК мрежи и съоръжения в градовете Шумен и Нови пазар, което ще подобри качеството на услугите и ще намали загубите на вода. Дружеството планира до 2026 г. да постигне 99 процента съответствие на качеството на питейните води за големите зони на водоснабдяване и 98 на сто - за малките зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

АоЕ

преди 10 месеца

Следващия път когато някоя статистическа агенция(всичките са ГЛАШАТАИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО назначено от ПОСОЛСТВОТО и това не е от вчерашния ден с КаПе-то и АВе-то, а от момента когато оня *** Зелею Зелев се поклони пред ПЛАНЪТ РАН-ЪТ за преход към пазарна икономика) ви каже, че инфлацията е 5.3% помислете си дали не е повече от 30%, а може би 130%...

25

Анонимен

преди 10 месеца

Пада им се! До сега не са избирали българин... искат евтина вода, ама друг път..

24

Анонимен

преди 10 месеца

Ако правилно помня преди доста време Волен Сидеров показваше някакви схеми / слайдове, че водата щяла да стане 8/10 лв. за кубик.

fallback