Снимка: БГНЕС, архив

Горящи отпадъци в Шекер махала и запалена тор от конната база в Царацово обгазиха Пловдив тази нощ и сутринта. Десетки сигнали на граждани са получени в пожарната и РИОСВ. Екоинспекцията призова местната власт да изпълнява задълженията си по закон, съобщи БНР.

„Отново мирише на изгорели отпадъци в Кършияка. Случва се за трети път този месец. Да, миризмата е от ранни зори, много е силна, ние държим затворено, но се усеща и вътре. В целия район Северен мирише, едва ли е от пръскането против комари, миришеше ужасно на запалено сметище! Нахлу през отворените прозорци след 1 през нощта, идваше с вятъра от запад, господа общинари добре ли спахте?!“ – това са само част от коментарите на жителите на район "Северен", които от изпълниха социалните мрежи.

Съобщения на пожарната и РИОСВ потвърдиха, че задушливата миризма е дошла от горящи  боклуци в Шекер махала. Екоинспекцията съобщи, че получените сигнали за запалвания и в Шекера, и на улиците Сокол и Крайречна в Столипиново са десетки. По този повод е изпратен официален сигнал до кмета Здравко Димитров с настояване местната власт да засили контрола, разпореден й по закон.

От пожарната допълниха, че в 68 от 165 случая за месец са гасили отпадъци и то най-често в ромските махали - 17 пъти на Сокол и Крайречна и 15 пъти Шекер махала. Оттам също са сезирали общината и полицията за проблема.

Пушекът от горящи боклуци в Кършияка тази нощ се комбинира и с миризма от конната база в Царацово, където вчера следобед горяха тор и слама, разпръснати на площ от близо декар. Управителят на спортната база е съобщил, че складираните отпадъци са се самозапалили. РИОСВ направиха проверка на място и ще наложат на собственика административно наказание. Глобата по него е до 4000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase