Снимка: БГНЕС

Хората от района на "Марица Изток" се чувстват жертви на голямата политическа картина в България.

Още по темата
Това обясни пред БНР доц. Георги Бърдаров. Той е един от авторите на изследване за социално-икономическото развитие на района.

"Искахме да направим дълбочинни интервюта на терен с общинските власти. Има липса на яснота за бъдещето на региона и хората. Не се разбира значението на зеления преход и съществува липса на комуникация между държавната и местните власти. Това предизвиква хаос и страх в населението, както и все по-засилени миграционни нагласи. Има усещане, че хората в региона са изоставени напълно. Общините смятат, че нямат ресурси сами да се справят и да осигурят компенсиращи производства и заетост, адекватни като заплащане".

Причина за тези нагласи е, че не се комуникира с хората, посочи доц. Бърдаров.

"Това са изисквания, които България ще трябва да спази и колкото по-бързо се вземат решения, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация. Популизмът ще го платят много хора", посочи той.

Той смята, че се търси решение, което да е само за момента и да е популистко.

"Тази индустрия изхранва хората. Популизъм е, че не се взимат адекватни решения в момента. Усещането на хората е, че независимо коя е държавната власт, те са напълно изоставени от нея".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase