Снимка: БГНЕС/EPA

Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само политически, бих се впуснал в битката за управител на БНБ. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е мечтата, включително и на мен. За съжаление времевите параметри вчера вече бяха определени и вече текат, така че едва ли ще има такъв дебат, но се надявам, че все пак ще има, това каза в студиото на БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Преди десет години., по същия безапелационен, бърз начин, пак Бойко Борисов каза: "харесва ми сегашният (тогавашният) управител на БНБ Иван Искров. Да си го преизберем пак. Той води стабилност на страната." Избра се буквално в един ден. След две години падна КТБ."

Категоричен е, че предвид този случай трябва да сме много внимателни, избирайки следващия управител на БНБ, още повече че извън темата за стабилността на страната, стои и разговорът за това кога и как влизаме в еврозоната.

Още по темата
Работа на централната банка е да обясни защо е полезно България да е в еврозоната.

"Според мен точно заради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни стабилност, защото поседните две години фискалната стабилност на България е много по-слаба, отколкото традиционно. Това не зависи само от БНБ, но зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - БНБ. Ако наистина са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е БНБ - Комисията за финансов надзор и Фискалният съвет, защото това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в различни степени зависи плавното ни влизане в еврозона."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase