Снимка: Bulgaria ON AIR

"Събота и неделя ще има валежи. Особено интензивни и придружени от гръмотевични бури ще бъдат в петък и събота. Има условия за градушки в западните и централните райони на страната. Хубавото е, че Черноморието ще бъде защитено от валежите", съобщи синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

От прогнозата му стана ясно, че в събота температурите ще бъдат между 25 и 30 градуса, докато в неделя слабо ще се понижат - между 22 и 29 градуса.

В началото на следващата седмица гръмотевичните бури ще отслабнат, но количеството на валежите ще бъде значително - между 30 и 50 литра на квадратен метър в Западна България. Интензивни и значителни по количество ще бъдат валежите в югозападните райони, каза синоптикът за Bulgaria ON AIR.

Янков предупреди, че стичащите се води от склоновете на планините създават ударни вълни при преливане на водоемите и се стига до бедствени ситуации. Вълната идва изведнъж заради натрупване на валежа в планините и спускането на големи количества водни маси към населените места.

Синоптикът посочи още, че температурата на морската вода е 22-23 градуса. През почивните дни температурата на въздуха в нашите курорти няма да надвишава 25-26 градуса поради източния вятър, който ще поддържа по-ниски температури.

"В началото на юли времето ще бъде по-стабилно. Повече валежи се очакват в периода 3-5 и 7-10 юли, отново в Западна България. На 1 юли ще бъде слънчево и топло, ще може да се наблюдава красив изгрев на слънцето", прогнозира Янков.

Последните световни прогнози пък сочат валежи през юли в западната половина от страната, а август месец се очертава сух и топъл.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase