Снимка: БГНЕС

Няма данни за наличие на замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на данни от направените анализи от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ и от сателитни наблюдения.  

МОСВ осигурява постоянно и пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна, се посочва в съобщението.

Регионалният център за контрол и превенция на заболяванията в Одеса към Министерство на здравеопазването на Украйна съобщава, че няма отклонения в пробите за питейната вода при извършения микробиологичен анализ. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда, осъществява ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели - пестициди и др. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели, посочват от министерството.

Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на зеления телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577, или 056/813 212, Басейнова дирекция „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион"– Варна и Изпълнителната агенция по околна среда, който се провежда в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

От 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase