Снимка: Bulgaria ON AIR

Остава в сила частичното бедствено положение в мездренските села Ребърково и Лютидол. Започна почистване на речното корито. Пораженията по инфраструктурата са огромни и от общината очакват финансиране от държавата.

Ребърково започва да се възстановява след наводнението. Илиян Николов вече може да се придвижи до имота си с кола, тъй като пътят е възстановен. Но щетите в двора му са големи. От общината му обяснили, че може да получи до 300 лв. обезщетение.

"Които аз категорично заявявам, че не желая да ми дават, каквито и да е пари. 300 лева помощ - да пият по едно кафе", каза пострадалият от водната стихия.

Според него сумата няма да стигне за нищо. Илиян настоява да се укрепи улицата край имота му, защото следващият порой ще отнесе и останалата част от двора му.

"Общината отказа да я засипе с камъни, отказва да направи подпорна стена тук, за да не ми отнема още от двора, понеже взе доста. Ходили са до средата на улицата, където има асфалт, а тук, където няма асфалт, но има данъци, никой не е минал нагоре да погледне нищо", разказа Николов.

Водата отнесла и два електрически стълба. Решението било, след възстановяването на пътя, да се поставят и стълбовете.

"Направиха ни върху дърветата електромерите и жиците оставиха там. Никой не е дошъл да погледне пътят готов ли е и да сложат въпросните стълбове", каза още пострадалият мъж от с. Ребърково.

От вчера започна почистване на речното корито в селото, като се извършва уширяване и продълбочаване, за да има по-добра проводимост.

"Тепърва трябва да се направи корекция на двете реки от двете страни и бетонна стена на гробищния парк, защото при последното наводнение беше отнесена част от нея", каза кметът на селото Петър Петков.

За да се избегне ново водно бедствие, кметът предлага речните корита да бъдат изчистени извън регулативната граница, там обаче трябва да се намеси държавата.

А за Илиян решението е едно.

"Продавам имота и ще се приключва с улицата", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Обещано е финансиране на община Мездра за справяне с последствията от наводнението, но все още не е направена оценка на нанесените щети по инфраструктурата в селото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase