Снимка: БГНЕС, архив

Във връзка с проливните дъждове в Северозапада, правителството взима допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението, съобщиха от Министерски съвет.

Създадена е организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на село Хайредин (врачанско) и на град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Громшин (монтанско).

Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на „Напоителни системи“ се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради контролирано изпускане на водите на язовир Огоста

Има вероятност община Хайредин да обяви частично бедствено положение в следващите часове, каза кметът на общината Тодор Алексиев. Причината е, че е започнало поетапно изпускане на язовир „Огоста“ край Монтана и водата ще повиши много и без това пълната река Огоста, която минава край общинския център. „Ще действаме според ситуацията. Извели сме животните от четири обекта, които са най-близо до реката“, обясни Алексиев.

Река Огоста по цялото поречие около Хайредин вече доста се е разляла, вода идва и по река Ботуня заради многото дъжд в Криводолско, обясни още кметът на Хайредин и допълни, че ситуацията в селото може да се утежни следващите часове. „В момента нямаме проблеми, притесняваме се от това, което идва, а то е много сериозно“, каза Тодор Алексиев.

Нивата на река Огоста са завишени над критичните прагове, каза за БТА и областният управител на Враца Георги Митов. По думите му към момента на места има залети дворове, но положението не е тежко. Започналото изпускане на вода от язовир „Огоста“ обаче неминуемо ще доведе до още по-голямо повишаване на нивото на реката и заливане на площи. „На места се изграждат диги и се евакуират животни и хора, които са в близост до реката“, обясни областният управител. Той допълни, че язовирът ще бъде изпускан поетапно, а първото голямо количество вода се очаква да стигне до с. Хайредин около 22:00 часа.

Георги Митов съобщи още, че нивото на р. Скът при с. Нивянин е започнало да спада. По думите му очакванията са тази вълна, която е в момента, да е най-високата и придвижвайки се към Мизия, да не набере толкова голямо количество вода, за да създаде проблеми както предходни години. В село Нивянин има залети дворове, които са в близост до реката, каза още областният управител на Враца.

Припомняме, че на територията на общините Враца, Криводол и Мездра от тази нощ има обявено частично бедствено положение заради поройните дъждове паднали на места през последните 30 часа. Най-тежко е положението във врачанското село Лиляче и мездренското Лютидол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase