Снимка: БГНЕС

Бедствена остава обстановката и след новите дъждове днес в Северозападна България. Отново са залети пътища и инфраструктура.

Частично бедствено положение беше обявено на територията на общините Враца и Криводол. Движението по пътя между двете общини беше възстановено тази нощ след отичане на водата от пътната настилка.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети голяма част от къщите и има компрометирана инфраструктура.

През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените постройки.

Работата на екипите продължава и днес.

В четири села в община Мездра също беше обявено частично бедствено положение. Това са Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец. В района се следи нивото на река Искър, което е високо, но далеч от критичните стойности.

Подобна е и ситуацията с реката на територията на община Роман.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова беше на посещение в Берковица, за да провери дали предприетите мерки са ефективни. Тя заяви, че нуждаещите ще получат еднократната финансова помощ до 1 512 лева.

Във връзка със създалата се обстановка след обилните дъждове тази нощ, бе свикано заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. То се проведе под председателството на Светослав Скорчев, зам.-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин. С негова заповед, след решение на кризисния щаб бе обявено частично бедствено положение за част от територията на най-голямото населено място в Общината, съобщиха от местната власт.

Към 22 ч. през изминалата нощ река Войнишка, която преминава през Дунавци, е излязла от коритото си в района на квартал "Видбол“ и е заляла дворове, приземни етажи на къщи и стопански постройки на около 60 имота.

Екипи на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението са се отзовали на сигналите и тази сутрин е започнало отводняване.

Шест души са евакуирани и настанени в кметството на град Дунавци. В придошлите води са се издавили и много домашни животни. Създадена е организация за тяхното събиране и загробване през утрешния ден.

Информация за обстановката и за хода на аварийно-възстановителните дейности ще се докладва периодично на дежурния служител в Община Видин, а при необходимост ще се активира и Доброволното формирование към Общината.

Срокът за действие на частичното бедствено положение е до отпадане на обстоятелствата, но не повече от 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase