Снимка: БГНЕС

"Валежите ще продължават и до петък ще бъдат главно в западните и централните части от страната. Днес западно от София се падат около 30 литра на кв. метър. ", каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Валежите са средно между 20 и 40 литра на кв. м и са с т.нар. петнист характер.

Още по темата
15 юни 2023 07:29

"Ако вали на някакво място, на около 150-200 метра може да не падне и капка дъжд. Очакват се в този сезон. Някъде сумарно надхвърлят около 60-70 литра на кв. метър в западните райони. В събота и неделя се очакват валежи и в източните части от страната. И по Черноморието ще вали, интензивно ще е в източната половина от България", прогнозира синоптикът за Bulgaria ON AIR.

Валежният период свършва в понеделник и започва петдневен период с високи температури до 32 градуса, обяви Янков. "Ще има летни стойности, напомнящи за организиране на лятната почивка", добави той.

Южно от България традиционно температурите са по-високи, но ще има и валежи.

По думите му предупрежденията за интензивните валежи, случили се през последните дни, са в доверителни граници.

"В рамките на тридневен период може да се съобщи за интензивни валежи и да се вземат мерки. Знае се, че сме в такъв сезон, характерни са такива извалявания. Почистването на съоръженията трябва да е регулярно", подчерта Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase