Снимка: БГНЕС

Следим нивата на язовирите, няма критично повишаване, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка с валежите в страната през последните няколко дни. Той каза, че се наблюдават локални наводнения и увери, че нивата на язовирите и реките се следят постоянно.

Във връзка с възможната поява на замърсяване на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна министърът каза, че също има непрекъснат мониторинг.

Да контролираме, съблюдаваме и информираме институциите и гражданите – това ни е работата. Работим с всички министерства, които имат отношение, коментира Попов пред БТА. И добави, че едно от тях е Министерството на туризма.

Не мога да правя точна прогноза, но от данните, с които разполагам, не очаквам да се появи нещо, което може да представлява риск за туристическия сезон, коментира министърът.

По думите му след случилото се в Украйна замърсяванията са локални и от масла.

Предполага се, че това са около 150 тона. Може да звучат много, но спрямо морето не са много, каза Попов.

Не само следим самите замърсявания, но чрез разработени модели следим какво е вероятно да се случи през следващите дни, заяви още той. Министърът потвърди, че има и сателитно наблюдение.

По-рано днес от Министерството на околната среда и водите информираха, че към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Оттам казаха, че има определени допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

Преди два дни Националният институт за обществено здраве на Румъния заяви, че по официалните канали на европейските институции и международните органи не е получено никакво предупреждение за риск от разпространение на заразни болести вследствие на ситуацията, възникнала в резултат на разрушаването на стената на язовир "Каховка" в Украйна, предаде Аджерпрес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase