Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер Николай Василев смята, че пред държавата стоят сериозни въпроси за решаване. Според него от години има затлачени проблеми и от десетилетия няма реформи. Пред БНР той коментира икономическата ситуация в момента и предизвикателствата пред новото правителство .

Още по темата

"Наистина смятам, че държавата прилича на заседнал асаньор, защото който и ресор да споменем в момента, което и министерство - има затлачени проблеми с години. Реформи няма от десетилетия и всъщност всичките тези съществителни, които бихме използвали като примери за всички видове икономически политики, които още преди 20 години съм казвал, че това са основните политики в държавата , в момента изобщо  липсват от  речника, от риториката на всички политици и всички партии. Просто държавата се занимава  с по-маловажни теми, с  едни и същи клишета и сме закъсали и изостанали и е време да се събудим и да правим съвсем различни неща. Представете си младите хора - те какви приоритети имат в момента, а обществото с какво ги занимава", посочи Василев.

Относно казуса с оставката на главния прокурор Василев посочи, че ако президентът издаде указ, ще приключи една дълга сага, която занимаваше обществото с години и цели политически партии се занимаваха само с това.

"Дано обществото се поуспокои и да започне да се занимава с по-важни въпроси, защото държавата е пълна с проблеми, с нерешени задачи, с неназначени хора. Липсват политики в повечето ресори. А ние се занимаваме с едни и същи неща, които досега не са водили до някакъв голям резултат", посочи Василев.

Бившият вицепремиер посочи, че в масовото подаване на оставки на областните управители от една страна действително може да се каже, че предишната власт не иска да помага на новата и я оставя  да се оправя сама. Но от друга страна той препоръча на новите управляващи да не се оплакват - нито от старите управляващи, нито от международното положение, а да действат бързо и да си свършат работа като направят  назначенията и проблемът за една седмица ще бъде решен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase