Снимка: БГНЕС

Екоактивисти протестират в София на площад "Народното събрание". Те настояват магистрала Струма да не минава през Кресненското дефиле.

В 18,30 часа започна събирането на протестиращите. Протестът беше обявен и в социалните мрежи, на мястото се събраха предимно млади хора с кучета и с каяци.

Според тях всички малки бизнесчета, които досега са намирали място в Кресненското дефиле, ще замрат.

"Имаме овцевъди, имаме лозарство, местни занаяти. Селата умират. Целят град Кресна е против така избрания вариант за магистралата. Пак да е ясно, не сме против магистралата. Ние си искаме алтернативния път. Искаме си частта от Е-79, която искат да ни отнемат в полза на магистралата, да си остане алтернативен път, благодарение на който ще може в Кресна да има някакво развитие, туристи, да можем ние да имаме достъп до пасища, до нивите и до лозята", коментираха те пред БНР.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков по-рано днес се срещна с протестиращите и обясни, че в момента това, което се прави, е по обходния път на Кресна и че изборът на трасе на автомагистралата още не е окончателен.

Въпреки това екозащитниците искат нова оценка на въздействието на околната среда и гаранции ще бъдат разгледани възможни алтернативи извън Кресненския пролом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase